Ultimaattinen isänpäivälahjaopas – mitä hankkia lahjaksi isälle?

ultimaattinen isänpäivälahjaopas

Kun isänpäivä lähestyy, on aika alkaa miettiä, mikä olisi täydellinen lahja omalle isälle, vieläpä sopivalla budjetilla. Jääkö isänpäivälahjan ostaminen aina viime tippaan, koska et tiedä mitä ostaisit, ja lopulta ostat äkkiä vain jotakin? Tutun kuuloinen tilanne. Tätä silmällä pitäen kokosin tämän ultimaattisen isänpäivälahjaoppaan.

Isänpäivälahjan avulla on helppo osoittaa isälle, kuinka paljon hän sinulle merkitsee. Valitse siis isälle tarkkaan harkittu lahja, joka on samalla sekä henkilökohtainen että hyödyllinen ja jota isä arvostaa koko sydämestään. Tästä artikkelista löydät monipuolisia lahjaideoita, jotka soveltuvat sekä iseille, isoisille että isähahmoille.

Toivottavasti näistä lahjavinkeistä on apua sopivan isänpäivälahjan metsästämisessä. Mitä tahansa päädytkin hankkimaan lahjaksi isälle, niin loppujen lopuksi ajatus ja muistaminen ovat se kaikista tärkein asia ja se, mitä kaikki isät todella arvostavat.

  1. Milloin on isänpäivä?
  2. Miten isänpäivää juhlitaan Suomessa?
  3. Miten valita sopiva isänpäivälahja?
  4. Lahjaideoita jokaiselle isätyypille
    1. Isälle, joka tarttuu toimeen – ulkoilma-isä tai urheilullinen isä
    2. Isälle, joka nauttii pienestä puuhastelusta – luova isä
    3. Isälle, joka nauttii laadusta – sivistynyt isä
    4. Isälle, joka rakastaa hyvää ruokaa ja juomaa – kulinaristi-isä
    5. Isälle, joka kaipaa jännitystä – rämäpää-isä
    6. Isänpäivälahjaideoita jokaiselle isälle

Milloin on isänpäivä?

Isänpäivä on juhlapäivä, jota vietetään Suomessa marraskuun toisena sunnuntaina. Tarkka päivämäärä vaihtelee vuosittain, mutta isänpäivä sijoittuu aina marraskuun alkupuolelle. Jos haluat tietää tarkan päivämäärän tulevalle isänpäivälle, kannattaa tarkistaa ajantasainen kalenteri tai katsoa hakukoneesta.

Tässä isänpäivän ajankohtia tälle ja tuleville vuosille:

  • 12.11.2023
  • 10.11.2024
  • 9.11.2025.

Isänpäivää juhlitaan kunnioituksen ja kiitollisuuden osoittamiseksi isille ja isähahmoille. Se on päivä, jolloin perheet ja yhteiskunta haluavat tunnustaa isien merkityksen perheissä ja yhteisöissä sekä muistaa heidän panostaan lasten kasvattamisessa ja perheiden hyvinvoinnin ylläpitämisessä. Isänpäivä on tapa osoittaa rakkautta ja arvostusta isille kaikissa heidän rooleissaan: isänä, isoisänä, isäpuolena ja muissa isähahmoissa.

Vaikka isänpäivää juhlitaan eri puolilla maailmaa erilaisin tavoin ja eri ajankohtina, sen perusajatus on kuitenkin sama: antaa tilaisuus juhlistaa isien merkitystä ja kiittää heitä heidän työstään ja rakkaudestaan perheitään kohtaan. Juhlapäivä tarjoaa myös mahdollisuuden lähentää perheenjäseniä ja viettää aikaa yhdessä.

lahja isälle

Miten isänpäivää juhlitaan Suomessa?

Isänpäivä on päivä, jolloin isät ja isähahmot ovat erityisessä huomiossa. Isänpäivä on tilaisuus osoittaa kiitollisuutta ja arvostusta isille, isoisille, isäpuolille ja muille tärkeille miehille elämässä.

Isänpäivää voi juhlia monin eri tavoin:

  1. Lahjat: Monet lapset antavat isälleen lahjoja, kuten kortteja, suklaata, solmioita, sukkia, itse tehtyjä lahjoja tai lahjakortteja. Lahjat voivat vaihdella isän mieltymysten mukaan.
  2. Perheateriat: Perheen yhteiset ateriat ovat suosittuja isänpäivänä. Monet perheet kokoontuvat yhteen syömään esimerkiksi lounasta tai illallista. Saattaa olla myös tapana valmistaa isälle erityinen aamiainen ja tarjoilla se sänkyyn.
  3. Ulkoilu ja harrastukset: Isänpäivänä voi olla hyvä tilaisuus lähteä ulkoilemaan tai harrastamaan yhdessä isän kanssa. Esimerkiksi retki, avantouinti, jääkiekkopeli tai muut yhteiset aktiviteetit voivat olla osa juhlapäivää.
  4. Kakku ja kahvit: Kakkukahvit tai muut leivonnaiset isänpäivän kunniaksi voivat olla mukava tapa juhlia yhdessä perheen kanssa.
  5. Lasten askartelut: Lapset voivat askarrella isänpäiväkortteja ja muita pieniä lahjoja isälle. Tällaiset itsetehdyt lahjat ovat usein erityisen arvokkaita.
  6. Rentoutuminen: Isänpäivä voi olla myös tilaisuus isälle rentoutua ja ottaa rennosti. Esimerkiksi saunominen tai muiden rentoutumiseen liittyvien aktiviteettien suosiminen voi olla osa päivää.

Kaiken kaikkiaan isänpäivä on aika, jolloin perhe ja läheiset voivat osoittaa kiitollisuutta ja rakkautta isille ja isähahmoille erilaisin tavoin. Juhlintatavat voivat vaihdella perheittäin ja henkilökohtaisesti, mutta tärkeintä on tehdä päivästä mukava ja erityinen isälle.

Muutama vuosi sitten toteutetun kyselyn mukaan isänpäivää pidetään suomalaisissa perheissä melko tärkeänä tai hyvin tärkeänä juhlapäivänä. Isänpäivän viettoon liittyvään kyselyyn vastasi 80 vastaajaa. Yleisin tapa isänpäivän juhlistamiseen on kokoontua isänpäiväkakkua syömään tai muu yhteinen tekeminen perheen kesken.


Myös kortit ja lahjat ovat monissa suomalaisissa perheissä tärkeä osa isänpäivää. Valtaosa vastaajista kertoo muistavansa isää lahjalla joko aina isänpäivänä tai ainakin silloin tällöin. Lahjaksi isälle on perinteisesti valittu hajuvettä, parranajotuotteita, sukkia ja muita perustarvikkeita tai jotakin itse tehtyä. Suurin osa kyselyyn vastanneista arvioi, että isä on ainakin todennäköisesti pitänyt saamistaan isänpäivälahjoista.


Jopa 91 % vastaajista kuitenkin uskoo, että isä arvostaisi lahjana enemmän yhteistä aikaa tai elämyksiä kuin konkreettista tavaraa. Vastausten mukaan isät nauttivat hyvästä ruoasta ja ovat kiinnostuneita uusista kokemuksista auton tai lentokoneen kyydissä. Selviä suosikkeja iseille annettavista aineettomista lahjoista ovat lento-, ajo- ja ruokaelämykset. Tällaisia voivat olla muun muassa panimovierailu tai esittelykurssi kevytlentokoneella. Kyselyssä mainittiin myös konserttilippu, kylpyläviikonloppu sekä avoin lahjakortti.


Lahjojen hankkiminen netistä on kyselyn vastaajien keskuudessa erittäin yleistä: jopa 86 % vastaajista kertoo ostaneensa lahjoja netistä joko usein tai silloin tällöin. Pääosa koki netistä ostamisen helpoksi tavaksi hankkia lahja. Nettikaupoista ostetaan yleensä niin tavara-, kirja- kuin elämyslahjojakin, sekä lippuja erilaisiin tapahtumiin. Isänpäivälahjaan käytetty rahamäärä vaihtelee kyselyyn vastaajien keskuudessa paljon, mutta keskimäärin vastaajat käyttävät isänpäivälahjaan noin 21–50 euroa.

 
Kyselyn vastausten perusteella isänpäivän resepti syntyy siis yhdessäolosta, herkuttelusta ja isän kiinnostuksen kohteita ajatellen valituista lahjoista. Kaikista tärkeintä isänpäivänä on isän huomioiminen ja hänelle mieluisen tavan valinta viettää päivää. Eräs kyselyyn vastannut kiteyttää isänpäivän ytimen hyvin: ”Isälle keksitään hauskaa puuhaa, syödään hyvin ja isiä hemmotellaan”.

isänpäivälahja

Miten valita sopiva isänpäivälahja?

Isänpäivälahjan löytäminen voi olla yllättävän vaikea tehtävä, varsinkin kun se pitää tehdä joka vuosi. Isällä harvemmin on myös mitään lahjatoiveita, jotka voisivat helpottaa lahjan hankkimista. Onneksi täältä blogista löydät lukuisia isänpäivälahjaideoita, joten homma on tehty sinulle helpoksi! Isänpäivälahjaa etsiessä kannattaa pitää mielessä nämä kolme tärkeää seikkaa:

  • etsi isänpäivälahjaideoita, jotka vastaavat isän kiinnostuksen kohteita.
  • varmista, että valitsemasi isänpäivälahja on varmasti sellainen, josta isä tykkää ja joka ei jää kaapin perukoille pölyttymään.
  • valitse isänpäivälahja, joka saa isän ajattelemaan sinua joka kerta, kun hän näkee tai muistaa lahjan.

Tässä vielä yksityiskohtaisemmat vinkit isänpäivälahja valintaan.

  1. Tunne isän mieltymykset: Mieti, mistä isäsi pitää ja mikä saa hänet innostumaan. Onko hänellä erityinen harrastus, kiinnostus, intohimo tai ammatillinen alue, joka voisi ohjata lahjan valintaa?
  2. Huomioi tarpeet: Voisiko lahja olla jotain, mitä hän tarvitsee tai haluaisi päivittää? Esimerkiksi uudet vaatteet, elektroniikka tai kodintarvikkeet voivat olla käytännöllisiä lahjoja.
  3. Muista henkilökohtaisuus: Pyri valitsemaan lahja, joka osoittaa, että olet ajatellut isääsi. Henkilökohtaisuus voi tulla esille esimerkiksi valitsemalla jotain, joka liittyy yhteisiin kokemuksiinne tai sisältää omatekoisen elementin.
  4. Tutki uusia ideoita: Jos et ole varma, mitä hän haluaisi, etsi inspiraatiota erilaisista lähteistä, kuten verkkokaupoista, lahjablogeista tai kysy vaikka muiden perheenjäsenten neuvoja.
  5. Aseta budjetti: Päätä, kuinka paljon olet valmis käyttämään lahjaan. Budjetti voi auttaa rajaamaan vaihtoehtoja ja löytämään sopivan lahjan ilman liiallista stressiä.
  6. Lahjakortti vai konkreettinen lahja: Jos et ole varma isän tarkasta mieltymyksestä, lahjakortti voi olla hyvä vaihtoehto. Lahjakortti antaa hänelle mahdollisuuden valita itse haluamansa tuotteen tai kokemuksen.
  7. Yhteiset kokemukset: Lahjan ei välttämättä tarvitse olla fyysinen esine. Voitte viettää yhdessä aikaa esimerkiksi menemällä ulos syömään, osallistumalla johonkin tapahtumaan tai tekemällä yhdessä jotain hauskaa, kuten elokuvien katselua tai ulkoilua.
  8. Ajattele tunteita: Lahja, joka herättää tunteita ja muistoja, voi olla erityisen merkityksellinen. Tämä voi olla esimerkiksi valokuva-albumi, joka kokoaa yhteisiä hetkiä.

Tärkeintä on, että lahja tulee sydämestä ja osoittaa isällesi, että välität hänestä ja olet ajatellut häntä erityisellä tavalla isänpäivänä.

mitä hankkia lahjaksi isälle

Lahjaideoita jokaiselle isätyypille

Isä opetti sinua ajamaan ensimmäisellä polkupyörälläsi. Hän opetti sinua ehkä myös ajamaan autolla. Isäsi kertoo huonoimpia vitsejä ja lohduttaa sinua ollessasi surullinen. Hän aiheuttaa sinussa kaikenlaisia tuntemuksia, välillä häpeää ja välillä suurta ylpeyttä. Hän on sinun rakas isäsi.

Me kaikki tiedämme, että yksi arvokkaimmista asioista, jonka isänpäivälahjaksi voi antaa, on yhteinen aika. Ja sitä mekin rohkaisemme antamaan isänpäivälahjaksi: yhteistä aikaa oman rakkaan isän kanssa. Yhteistä aikaa voi viettää isän kanssa esimerkiksi jonkin mukavan tekemisen tai elämyksen parissa.

Koska maailmassa ei ole olemassa kahta samanlaista isää, on täydellisen lahjan löytämiseksi käytettävä intuitiota ja vankkaa tutkimusta. Onneksi olemme tehneet tutkimustyön sinun puolestasi ja koonneet lahjaideoita erilaisille isätyypeille. Joukosta löytyy esimerkiksi niin ulkoilmaisä, luova isä kuin sivistynytkin isä.

Mitä ilmeisemmin jokaisesta isästä löytyy piirteitä vähän näistä kaikista persoonatyypeistä, mutta ehkä luokittelusta on edes vähän apua lopullisessa lahjavalinnassasi.

Isälle, joka tarttuu toimeen – ulkoilma-isä tai urheilullinen isä

Tämä isä on toiminnan mies, liittyipä se sitten mihin tahansa, vaikkapa urheiluun, retkeilyyn tai rakentamiseen. Jos isä on aktiivinen, kokeile lahjoja, jotka maksimoivat suorituskyvyn ja kaiken häneltä löytyvän energian. Esimerkiksi golfkengät, pyöräilykengät, vaelluskengät, juoksukengät tai muut lajiin liittyvät varusteet tukevat isän urheiluharrastusta. Urheilukello tai älysormus taas auttaa mittaamaan isän saavutuksia, unta ja aktiivisuutta.

Tai mitä jos antaisit isälle talvisia asusteita? Ei ole parempaa tapaa pitää isä lämpimänä aamulenkillä kuin lämpimillä pipolla ja hanskoilla tai tukea isän avantouintiharrastusta neopreenivarusteilla. Vaihtoehtoisesti vuoksikellunta, koskenlaskuseikkailu tai kalastusretki yllättää ulkoilmassa viihtyvän isän ihan täysin.

Meillä on vielä yksi trendikäs ässä hihassa sporttiselle isäukolle! Olet ehkä bongannut kaupoissa porakoneen ja aseen näköisiä outoja laitteita ja miettinyt, mikä ihmeen vempele se tuo oikein on? Kyseessä on lihashuoltovasara tai hierontapistooli (rakkaalla lapsella on monta nimeä), joka auttaa isän lihaksia palautumaan.

Tosiasia on, että isä vanhenee ja hänen lihaksiinsa sattuu vuosi vuodelta enemmän. Hierontapistooli auttaa isää tuntemaan olonsa hyväksi ja toipumaan kaikista rankimmistakin urheilusuorituksista. Hierontapistooleita löytyy useita erilaisia ja niissä on monenlaisia ominaisuuksia: esimerkiksi erilaisia nopeusasetuksia ja hierontapäitä, joilla voi mukauttaa jokaisen hierontakerran erilaiseksi.

Isälle, joka nauttii pienestä puuhastelusta – luova isä

Mielikuvituksen omaavalla ja aina uusia ideoita metsästävällä isällä on nuori ja vilkas sydän sekä usein myös värikäs tyyli. Hauskat ja värikkäät sukat saavat taatusti hymyn isän huulille ja varpaille (esimerkiksi Happy Socks). Kurssielämys yllättää uuden oppimisesta pitävän isän. Miten olisi esimerkiksi lasinpuhalluskurssi, salsakurssi, drinkkikurssi tai purjehtijakurssi?

Tai miten olisi omasta kuvasta teetetty palapeli? Voit teettää palapelin sinun ja isän yhteiskuvasta, perhepotretista tai vaikkapa lastenlasten kuvakollaasista. Pienistä paloista muodostuu sydämellinen isänpäivälahja, jonka parissa isä saa puuhastella ja nauttia pienestä haasteesta.

Myös personoinut pelikortit ovat hyvä vaihtoehto. On varmasti monia hetkiä, kun isä haluaa istahtaa alas ja pelata korttia ystävien tai perheen kanssa, esimerkiksi mökkireissuilla. Isä arvostaa taatusti näitä uniikkeja pelikortteja. Voit valita pelikortteihin kuvia esimerkiksi yhteisiltä ulkomaanmatkoilta tai isoisälle kuvia esimerkiksi lapsenlapsista.

Isälle, joka nauttii laadusta – sivistynyt isä

Sivistynyt isä pitää esimerkiksi hienostuneista alkoholijuomista, designtuotteista ja nauttii pienestä luksuksesta elämässään. Olipa lahja sitten kengänkiillotusvälineet tai nahasta valmistettu viikonloppulaukku, on lahja isälle varmasti mieluisa. Kylpyläloma, laadukas konjakki, kuuluisan suunnittelijan solmio tai aurinkolasit ovat vain muutamia lahjaideoita sivistyneelle isälle. Hienostuneemmalla isä-osastolla voisi vuosikertaviini olla täydellinen lisäys isäukon viinikaappiin.

Isälle, joka rakastaa hyvää ruokaa ja juomaa – kulinaristi-isä

Jos isä pitää suuressa arvossa minimalistista ja rauhallista elämää, hän arvostaa taatusti itse kokkaamaasi ruokaa, joka on ajatuksella ja rakkaudella hänelle valmistettu. Jos isä viihtyy myös itse kyökin puolella, voisitte lähteä isän kanssa yhdessä kokkikurssille opettelemaan ruoanlaiton saloja ja viettämään hauskaa päivää yhdessä ruokaa valmistaen.

Huumorintajuiselle ja rennolle isälle, joka rakastaa ravintolatason ruokaa, suosittelen Shitty Dinneriä. Kyseessä on aivan poikkeuksellinen illalliselämys, josta riittää puhuttavaa vielä pitkäksi aikaa illallisen jälkeenkin. Isä pääsee nautiskelemaan gourmet-illallisesta, jonka ympärille on rakennettu hauska teatterishow.

Jos isäsi on oluen tai tislaamotuotteiden ystävä, hän viihtyisi taatusti panimovierailulla tai tislaamokierroksella. Näissä elämyksissä hän pääsee kurkistamaan tuotantotilojen puolelle ja näkemään miten näitä laatujuomia valmistetaan käytännössä.

Isälle, joka kaipaa jännitystä – rämäpää-isä

Mitäpä jos valitsisit isälle seikkailun, josta hän osaa haaveilla vain unissaan? Anna isäsi hypätä laskuvarjolla kohti tuntematonta, lentää itse lentokonetta ensimmäistä kertaa elämässään tai liitää varjoliitimellä linnun lailla. Jos olet kyllästynyt kuulemaan isän mielestä niin nostalgisten inttivuosien muistoja, voit yllättää hänet tankkiajelulla tai army bootcampilla.

Isänpäivälahjaideoita jokaiselle isälle

Jos mikään aiemmin listaamistani lahjaideoista ei sytyttänyt tai et tunnistanut isääsi näistä persoonatyypeistä, ei syytä huoleen! Seuraavaksi esittelen lahjaideoita, jotka soveltuvat jokaiselle isälle.

Käy läpi seuraava lahjalista ja löydä sopiva lahja sinun isällesi. Keräsin listalle monipuolisia vaihtoehtoja aina humoristisista ideoista tunteikkaisiin lahjoihin ja käytännöllisistä vaihtoehdoista elämyksellisiin vinkkeihin, jotka sopivat lahjaksi isälle kuin isälle.

Tässä tulee lahjaideoita jokaiselle isälle:

Ammunta – lähde isän kanssa yhdessä testaamaan onko sihti suorassa! Tämä hauska ammuntakokemus tarjoaa jännitystä ja onnistumisen iloa.

Sukat omalla kuvalla – yhteiskuva sinusta ja isästä, kuva lastenlapsista tai kuva lemmikistä – vaihtoehtoja on monia, sillä tähän sukkapariin sopii mikä kuva tahansa!

Tehohieronta – isän lihakset kaipaavat kunnon käsittelyä. Relahierojat palvelevat ympäri Suomen, joten sopiva hierontapaikka löytyy taatusti.

Täytettävä kirja – koskettava isänpäivälahja! Isä pääsee kertomaan oman elämäntarinansa vastaamalla kirjasta löytyviin valmiisiin kysymyksiin.

Kahvitasting –jos isän kahvihammasta kolottaa, tiedät mitä tehdä! Isä pääsee makumatkalle erilaisten kahvien maailmaan ja synnyinsijoille.

Maustesetti – nappivalinta keittiössä viihtyvälle ja grillausta rakastavalle isälle. Katso esimerkiksi Poppamiehen ja Muurikan maustesetit.

Opastettu kävelykierros – tuhannet pääkaupungit tarinat odottavat isää. Opastetulla kävelykierroksella isä pääsee valintansa mukaan kuulemaan tarinoita esimerkiksi paikallishistoriasta tai koko maata järkyttäneistä rikoksista.

T-paita tekstillä – meidän isi on paras isi, supervaari tai maailman paras iskä – tekstivaihtoehtoja on monia! Erilaisia printtipaitoja löytyy lukuisia erilaisia tai sitten voit tilata kustomoidun version lahjaksi isälle tai isoisälle.

Mahtipaketti miehelle – anna isän valita sopiva elämyslahja itse! Mahtipakettiin on koottu 40 huikeaa elämystä, joista isä saa itse valita mieluisan.

Ihonhoitotuotteet – isän hipiä kaipaa hemmottelua ja kosteutusta. Hanki isänpäivälahjaksi miesten kosteusvoidetta, partavaahtoa, hoitobalsamia, partaöljyä tai vaikkapa suihkugeeliä.

Tuulitunnelilento – jännitystä isän elämään! Kyseessä on helppo ja turvallinen, matalan kynnyksen lentoelämys, joka simuloi laskuvarjohypyssä tapahtuvaa vapaapudotusta.

Pulmapeli – tässäpä lahjaidea isälle, joka rakastaa pähkinöitä purtavaksi!

Kattokävely – ainutlaatuinen elämys Tampereen kattojen yllä! Isä pääsee ihailemaan maisemia ihan eri perspektiivistä kuin mihin hän on tottunut.

Toivottavasti löysit tästä ultimaattisesta isänpäivälahjaoppaasta sopivan lahjan isällesi!

Kirjoittaja: Essi

Katso myös: miten juhlia ensimmäistä isänpäivää? ja miksi elämykset ovat parhaita lahjoja isälle?

Leave a comment